De 5 geheimen van een comfortabel kantoor

De tijd van een apart bureautje voor elke medewerker ligt ver achter ons. Vandaag werken we in landschapskantoren, zijn er toffe brainstormhoekjes, … Kortom, kantoren worden veel creatiever ingedeeld. Maar hoe wordt zo’n creatieve hub ook een efficiënte werkplek? Deze 5 pijlers helpen je al een heel eind op weg!

Akoestiek, akoestiek en nog eens akoestiek

Niets vervelender dan een werkruimte waar alles galmt. Trendy betonnen kantoren met veel glaspartijen mogen dan wel heel mooi zijn, ze weerkaatsen het geluid heel erg, wat nefast is voor de concentratie. Een goede akoestiek is dus een absolute must in elk hedendaags kantoor!

Maar hoe creëer je die? Het is belangrijk om voldoende absorberende oppervlaktes te hebben in een ruimte. Dat kan bijvoorbeeld de vloer zijn, maar wanden of het plafond komen even goed in aanmerking. Zelfs losse meubelstukken dragen bij tot een aangename akoestiek.

Akoestiek kan ook op een heel andere manier worden ingevuld. Creëer een mogelijkheid om het drukke landschapskantoor te ontvluchten en bepaalde taken in een stille cocon af te werken.

Allez, circulez!

Doordachte circulatie is een must voor een vlotte werking. Denk dus goed na over waar de printer en de koffiehoek best komen. Je zou alles zo dicht mogelijk bij elkaar kunnen zetten, maar ook op de werkvloer kan een beetje beweging geen kwaad – op voorwaarde dat collega’s niet gestoord worden en alles functioneel blijft natuurlijk.

Die functionele circulatielijnen hangen trouwens nauw samen met open zichtlijnen. Plaats bijvoorbeeld geen mensen met hun rug naar de gang. Zij missen het zicht op de gang en bezoekers zullen zich bovendien niet erg welkom voelen.

Me vs. we

Overleggen met collega’s, klanten ontvangen, even in team brainstormen, … een werkdag kan heel druk zijn. De ruimte – letterlijk en figuurlijk – voor prikkelarme momenten is daardoor eens zo kostbaar. In alle rust kunnen denken of rekenen is een absolute meerwaarde!

Kantoorruimtes opdelen in verschillende zones biedt hierop een antwoord. Zo geef je mensen de vrijheid om te werken in de zone die op dat moment het beste bij hun taak of stemming past.

Let there be light

Licht is een allesbepalende factor voor de sfeer in het kantoor. Natuurlijk licht is veruit het aangenaamst. Werkplekken positioneer je daarom het liefst dichtbij ramen of andere natuurlijke lichtbronnen. En van de natuur gesproken … Niets ontspannender dan zicht op het groen, toch? Bij kantoren zonder weids uitzicht bereik je met een greenwall of binnentuin hetzelfde rustgevende effect. Het wordt ongetwijfeld the place to be voor een productieve werkdag!

Ruimtes die voor kortere periodes gebruikt worden, denk aan een vergaderzaal, kunnen kunstmatig worden verlicht. Daarom positioneren we vergaderruimtes vaak centraal, in de donkerste zone van een ruimte. Lichtkleur kan een sfeerbepalende factor zijn. Kies je voor koel, wit licht of eerder voor warm, geler licht?

Materiaal en kleur bekennen

Materiaal en kleur hebben een grote impact op het gevoel en de dynamiek binnen een ruimte. Ze beïnvloeden onbewust het gemoed en zetten de juiste toon. Gefocust werken gaat goed bij zachte pasteltinten, citroengeel of grasgroen gebruik je hier dus beter niet. Die felle kleuren passen wél perfect in een brainstorm corner voor een interactieve sfeer.

Let wel: kleuren en materialen zijn heel persoonlijk en zullen bij iedereen een ander gevoel oproepen!


Wil je jouw kanto(o)r(en) herinrichten?

Wij denken graag met je mee en passen onze 5 – niet meer zo – geheime tricks toe om er de meest efficiënte en tofste werkplek van te maken! Contacteer ons voor een afspraak. We verwelkomen je graag in onze we-zone 😊!